Zanza.tv

Józsa Gabriella (Eduweb Multimédia Zrt.)

9. - 12. évfolyam

Taneszköz, tananyag

Összefoglaló

A zanza.tv egy középiskolások számára készült videós oktató portál, amelyen több száz oktatóvideó, interaktív teszt és feladatlap érhető el azonnal, egy kattintással, 8 tantárgyhoz kapcsolódóan:
• Irodalom
• Magyar nyelv
• Történelem
• Matematika
• Testnevelés és sport
• Filozófia
• Társadalomismeret
• Etika
 

A zanza.tv portálon 8 tantárgy teljes középiskolai törzsanyaga található meg, összesen 550 témában feldolgozva. Mindegyik tartalmaz egy 5 perces videót, amely egy adott tananyag tartalmát, fogalmait, tényeit foglalja össze, magyarázza el érthetően. Ennek többszöri meghallgatása, esetleg kijegyzetelése megalapozza, hogy a tanuló megértse,megtanulja a téma lényegét. Ehhez kötődik egy 10 kérdésből álló interaktív teszt, amely a legfontosabb tudnivalókra kérdez rá. Része még a témának egy kinyomtatható vagy letölthető, hosszabb munkát, több kifejtést igénylő feladatlap, megoldó kulccsal együtt. Ennek kitöltése nagyon hasznos, hiszen a száraz tények tudásán túl az adott témában való elmélyülést segíti.
Mivel a portál a 9- 12. évfolyam közti tananyagot az érvényes kerettantervi szabályozás alapján dolgozza fel, így nem csak a mindennapi tanulásban, hanem az érettségire való felkészülésben is nagy segítséget nyújt.
A zanza.tv teljes tartalmát mindenki szabadon elérheti. Egy egyszerű e-mailes regisztrációval azonban több, a tanulást támogató, azt megkönnyítő szolgáltatások is hozzáférhetők.
 

Fejlesztési cél

A zanza.tv kiemelt célja, hogy a belső motivációkat igénylő és az azokat fejlesztő, értelmes tanulást elősegítő, értelmező, a problémamegoldásra, a gondolkodás magasabb szintű műveleteire építő tanulási környezetet teremtsen.
A saját tanulási folyamat és eredményeinek nyomon követése támogatja a reális önértékelés alakulását. Ezt segítik a témák végén az oktatóvideókban feldolgozott ismeretek megértését, megjegyzését ellenőrző és egyben a gyakorlást is lehetővé tevő interaktív tesztek. A teszt kitöltője azonnali visszajelzést kap eredményeirő. Emellett a válaszok ellenőrzése szövegre kattintva visszaellenőrizheti saját illetve a helyes válaszokat, valamint esetenként differenciált magyarázatot is talál a kiértékeléskor.
A tananyag objektumokon belül a témaválasztással és az oktatóvideók rövid, tömör, lényegre törő, tanulási vázat kínáló szerkezete mellett számos képi eszköz, a fiatalok életéből vett példák segítik az egyéni tudáskonstruálást, a személyes, előzetes tudáshoz való kötődést. Továbbá jól szolgálják ezt az egyéni érdeklődésre építő önálló kutatómunkára, forráselemzésre ösztönző letölthető feladatlapok. 
 

Eszközigény


Mobiltelefon:
Minimum: ~4,5 hüvelyk, 480x800 kijelző, 1 GB RAM, 1,2 GHz-es négymagos Cortex-A53 processzor
Optimális: ~5 hüvelyk, 1024x768 kijelző, 2 GB RAM, 1,3 GHz-es négymagos Cortex-A7 processzor

Táblagép:
Minimum: ~8 hüvelyk, 1024x768 kijelző, 1 GB RAM, Intel Atom Z2520 processzor
Optimális: ~8 hüvelyk, 1280x1024 kijelző, 2 GB RAM, kétmagos, 1,3 GHz-es Cyclone processzor

Számítógép:
Minimum: Pentium IV 1 GHz processzor, 2 GB RAM, 1024x768 kijelző, hangfal/fejhallgató, billentyűzet, egér
Optimális: Pentium IV kétmagos 2 GHz processzor, 4 GB RAM, 1280x1024 kijelző, hangfal/fejhallgató, billentyűzet, egér, nyomtató