Tengerész a színpadon

Farkas Ildikó

Ágazat: Kreatív
Ágazati alapoktatás: Színház és hangtechnika ágazati alapoktatás
Szakma: Hangtechnikus, Színház- és rendezvénytechnikus
Tanulási terület: Audiovizuális alapismeretek, Biztonságtechnikai ismeretek
Tantárgy: Művelődéstörténet, Ábrázolástechnika, Biztonságtechnika

9. - 13. évfolyam

Mintaprojekt

Összefoglaló

A projekt célja a színház és a hajózás közös szakmai területeinek megismerése, feltérképezése az újkori történelem, a világkereskedelem kialakulásának kora, a korabeli művészeti stílus tükrében. 
A projekt során a tanulók megismerik a barokk stíluselemeket és a barokk színpadtechnika újításait, főbb elemeit és technológiáját, a hajózás és a színpad közös területeit, néhány kötözési módot és az alapvető biztonságtechnikai elvárásokat. A tevékenységek közben pedig fejlődik digitális kompetenciájuk.
A projekt végére a tanulók a későbbiekben is bővíthető, színpadtechnikai eszközöket tartalmazó tudástárat hoznak létre. A zárónapon az összegyűjtött tudáselemeket felhasználva két csoportban elkészített storyboard-dal, vagy animált videóval együttesen elmesélik egy XVII. századi tengerész/kalóz élettörténetét, aki a hajózással felhagyva színpadmesterré válik.

Fejlesztési cél

A projekt végére a tanulóknak a színházi munkahelyi biztonság, az emelőberendezések, függesztett eszközök, díszletek témakörében alapvető ismerettel kell rendelkezniük. Későbbi munkájuk során be kell tartaniuk a színpadi munkavédelmi előírásokat, ismerniük kell a veszélyforrásokat. Tisztában kell lenniük azzal is, hogy színpadi munkájukhoz szükség lesz alapvető művészeti stílusismeretre.  Ezen kívül fontos, hogy az internet lehetőségeit kihasználó, a tudást bármely forrásból befogadni képes tanulók kerüljenek a munka világába.

Eszközigény

  • okostelefon
  • kivetítő
  • vászon
  • okostábla
  • laptop
  • vékony műanyag vagy kenderkötél
  • csiga