Szabályok és biztonság

Rugáné Stark Izabella

Ágazat: Gépészet
Ágazati alapoktatás: Műszaki ágazati alapoktatás
Szakma: Autógyártó, Bányaipari technikus, Bányaművelő, CNC programozó, Finommechanikai műszerész, Fluidumkitermelő, Fluidumkitermelő technikus, Fémelőállító, Gépgyártástechnológiai technikus, Gépi és CNC forgácsoló, Gépjármű mechatronikus, Gépésztechnikus, Hegesztő, Ipari gépész, Kohász és öntész technikus, Légijármű-műszerész technikus, Szerszám- és készülékgyártó, Villanyszerelő, Építő-, szállító- és munkagép-szerelő, Épület- ésszerkezetlakatos, Öntvénykészítő
Tanulási terület: Műszaki alapozás megnevezésű tanulási terület
Tantárgy: Gépészeti alapismeretek

9. - 10. évfolyam

Mintaprojekt

Összefoglaló

A projektben a tanulók a fémipari alapmegmunkálások témakör tanműhelyi eszközeit ismerik meg. Digitális bemutatókat készítenek az egyes témához kapcsolódó eszközökről és gépekről. Megismerik a biztonságos alkalmazásukat. Az eszközökről digitális tudásbázist hoznak létre. Cél, hogy a munkaeszközeiket megfelelően használják és baleset esetén alapvető segítséget tudjanak nyújtani. 
A projektfeladatok megoldása közben a tanulók digitális kompetenciáikat fejlesztik. Kihasználják az informatikai eszközök adta lehetőségeket, jogszabályokat keresnek, digitális bemutatókat készítenek az általuk használt eszközökről és saját tudásbázist építenek fel a szakmai vizsgára való felkészüléshez. 

Fejlesztési cél


Munkája során a tanuló tartsa be a munkabiztonsági előírásokat. Törekedjen a munkavédelmi előírások maradéktalan betartására. A projekt végére a tanulóknak a munkabiztonság, tűz- és környezetvédelem témakörben biztos tudással kell rendelkezni, mert a két vizsgán, az ágazati alapvizsgán és a központi interaktív vizsgán konkrét feladatként jelenik meg. Az internet lehetőségeit kihasználó, a tudást bármely forrásból befogadni képes tanulók kerüljenek a munka világába.

Eszközigény

számítógép, projektor, okostelefon, fényképezőgép