Gyümölcs(öző) tudományok

Tormáné Csizmadia Zsuzsanna

Ágazat: Élelmiszeripar
Ágazati alapoktatás: Élelmiszeripar ágazati alapoktatás
Szakma: Bor- és pezsgőgyártó technikus, Erjedés- és üdítőital-ipari technikus, Erjedés- és üdítőital-ipari termékkészítő, Hentes és húskészítmény-készítő, Húsipari technikus, Kistermelői élelmiszer-előállító, Pék, Pék-cukrász, Szőlész-borász, Sütő- és cukrászipari technikus, Tartósítóipari technikus, Tartósítóiparitermék-készítő, Tejipari technikus, Tejtermékkészítő, Édességkészítő, Élelmiszer-ellenőrzési technikus, Élelmiszeripari gépkezelő, Élelmiszeripari gépésztechnikus
Tanulási terület: Élelmiszeripari ágazati alapoktatás
Tantárgy: Élelmiszerismeret

9. - 10. évfolyam

Mintaprojekt

Összefoglaló

A projekt célja, hogy a tanulók megismerjék az élelmiszeripar meghatározó növényi eredetű nyersanyagai közül a gyümölcsöket, illetve átfogó képet kapjanak arról milyen sokféle felhasználási területe van ezeknek a nyersanyagoknak (itt főleg az ágazatból kiindulva az élelmiszeriparra helyezzük a hangsúlyt). A digitális eszközökkel támogatott projekt során a tanulók csoportokban dolgozva házi készítésű gyümölcsös süteményeket készítenek, melynek folyamatát digitális szakácskönyvben rögzítik. Ezen kívül elkészítik az anyagköltség számítást.
A projekt részét képezi egy idegen nyelvű prezentáció elkészítése is.

Fejlesztési cél

A tanulás kompetenciák fejlesztése, A kommunikációs kompetenciák fejlesztése (anyanyelvi és idegen nyelvi), A matematikai, gondolkodási kompetenciák fejlesztése. A személyes és társas kapcsolati kompetenciák fejlesztése, A kreativitás és a kreatív alkotás, önkifejezés és kulturális tudatosság kompetenciák fejlesztése, Munkavállalói, innovációs és vállalkozói kompetenciák fejlesztése, Digitális kompetenciák fejlesztése

Eszközigény

Hardver: tanulói laptop (páronként 1 db), asztali számítógép, mobiltelefon, internet hozzáférés, nyomtató, projektor