Az energia nyomában

Nemes-Nagy Katalin Erika

9. - 10. évfolyam

Digitális Témahét projektcsomag

Összefoglaló

A projektben a tanulók az energiával és az energiaforrásokkal kapcsolatos ismereteiket bővíthetik.

A projekt első részében az energia fajtáival ismerkedhetnek meg a tanulók kísérleteken keresztül. Ezt követi az energiaforrásokkal kapcsolatos ismeretek bővítése. A diákok csoportokban készítenek bemutatókat OfficeMix segítségével. Csoportonként egy-egy, megújuló energiát hasznosító gépezetet terveznek, majd elkészítik a modelljét is.

Ezután az energiatakarékossággal kapcsolatban végeznek kutatómunkát, terveznek figyelemfelkeltő plakátokat, kisfilmet vagy animációt. Csoportonként kiválasztanak egy épületet (pl.: iskola), mobiltelefonos applikáció segítségével megbecsülik a méreteit és megtervezik az energetikai korszerűsítését, költségvetést készítenek.

A projekt végén az emberi szervezet energiaszükségletével kapcsolatos feladatokat oldanak meg, online aktivitási naplót vezetnek, elemeznek, majd ez alapján életmódbeli tanácsokat adnak egymásnak. A témahetet egy vetélkedő zárja, melynek online feladatait illetve a QR kódokat a diákok készítik el.

Fejlesztési cél

Kompetenciafejlesztés: természettudományos kompetencia, matematikai kompetencia, hatékony önálló tanulás

Közös felelősségvállalás az együttműködés során

Rugalmasság és kompromisszumkészség a közös célok eléréséhez

A digitális technológia és a kommunikációs eszközök és/vagy hálózatok megfelelő használata az információkhoz való hozzáférés, illetve az információk kezelése, integrálása, értékelése és létrehozása céljából

Az idő és a munkamennyiség hatékony kezelése

Megfelelő és eredményes együttműködés másokkal

A csapat kollektív tudásának használata a megfelelő esetben

A tanulók képesek lesznek:

  • Csapatban eredményesen együttműködve közös projektterméket létrehozni
  • Képesek lesznek új információkat gyűjteni és új javaslatokat kitalálni
  • Saját és társaik munkáját megfelelően értékelni
  • Költségvetést tervezni

Eszközigény

Hardver: projektor, számítógép, mobiltelefon, fényképezőgép, kamera

Szoftver: Microsoft Office (PowerPoint, Excel, Word), MovieMaker

Alkalmazások: Office Mix   Padlet   Coggle   Scribbless   Algodoo   Google Táblázatok  Teamup   Photo Grid   Online Stopwatch   Tagul   Unitag   Smart Távolságmérő mobil applikáció stb.

 

 

A projekttervben ajánlott alkalmazásokhoz a Tudásbázisban oktató videókat találsz! (Keresd az oktató videókat úgy, hogy az alkalmazás nevét állítod be szűrőfeltételként!)

 

A mintaprojekt csomagot megtalálod az Okosportálon is további, a portálon elérhető tartalmi javaslatokkal.

 

Az oktatás támogatására irányuló Tisztaszoftver Program megkönnyíti a mindennapi tanulást és tanítást, az otthoni munkát és a közösen végzett feladatok ellátását. A program révén minden diák és tanár ingyenesen töltheti le az új Office-t és telepítheti azt minden eszközére. Az Office 365 Pro Plus csomag tartalmazza a jól ismert alkalmazások (többek között Word, Excel, PowerPoint) legfrissebb, asztali verzióját, sőt azok online változatát is, így a felhasználók bármikor, bárhonnan hozzáférhetnek a dokumentumaikhoz és szerkeszthetik azokat. A csomaggal járó, 1TB méretű tárhelyen elfér a teljes közoktatási tananyag (könyvek, feladatgyűjtemények, jegyzetek), beleértve a képeket vagy a videó- és hangfelvételeket is.

Töltse le ingyen az Office 365-öt az oktatási azonosító megadásával az www.o365.educatio.hu oldalon!