Tíz éves az Európai Programozási Hét – 2022

2022. december 19.

Az Európai Programozási hét (EU Code Week) egy teljes egészében alulról szerveződő kezdeményezés, amelynek célja az algoritmikus gondolkodás fejlesztésének, a kódolásnak, a programozásnak és a digitális jártasságnak inspiráló módon történő bemutatása és népszerűsítése. Idén már tizedik alkalommal került megrendezésre ez a nemzetközi esemény.
Boldog születésnapot EU Code Week! Az idei Code Week online megnyitója itt tekinthető meg.
Az algoritmikus gondolkodás és a programozás segít bennünket abban, hogy jobban tájékozódjunk a minket körülvevő rendkívül gyorsan változó világban, segítségükkel könnyebben érthetjük meg a modern technológiák működését. A készség- és kompetenciafejlesztő hatásuknak köszönhetően pedig az új ötletek felhasználásával hatékonyabb módszereket és megoldásokat dolgozhatunk ki akár a hétköznapi élet különböző területein is.
A Programozási Hét valamennyi tanuló számára idén is lehetővé tette, hogy digitális alkotóként megtegye az első lépéseit a fenti sikerek felé, az iskolák és a tanárok számára pedig ingyenes és inspiráló szakmai fejlődési lehetőségeket, oktatási anyagokat, nemzetközi kihívásokat és ismeretek cseréjének lehetőségét biztosította ez a nemzetközi esemény. Az iskolák kinyithatták kapuikat a szülők felé is, és szervezhettek olyan programokat is, amelyeknek a szülők is aktív részeseivé válhattak. Ezáltal a tanuló, iskola és szülői hármas együttműködése még szorosabbá, és ezáltal sikeresebbé válhatott.
Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a Code Week nem csak az iskoláknak, pedagógusoknak és tanulóknak szól. Sok eseményt szerveztek idén is a már nem iskoláskorúak számára, felnőtteket és nyugdíjasokat, a könyvtárakhoz, klubokhoz és különböző intézményekhez szorosabban vagy kevésbé szorosan kötődő közösségeket szólítottak meg a szervezők. 
Az EU Code Week egyúttal egy nemes versengés is, melynek keretében a részt vevő országok lakosságarányos regisztrációs eredményeik alapján érik el a helyezéseket. Az aktuális eredményeket a Code Week oldalán található eredménytáblán lehet nyomon követni. 
A Code Week események szervezésével és regisztrációval kapcsolatos minden információ elérhető a Code Week honlapján magyar nyelven is. A regisztráció után az esemény azonnal megjelenik a Code Week térképén. Még senki sem késett el! December végéig lehet eseményt regisztrálni és megvalósítani. Amennyiben segítségre van szükséged, a weboldalon ingyenes segéd- és képzési anyagokat találsz, amelyek segítenek az első lépések megtételében, a saját programok megtervezésében és megszervezésében. Folyamatosan frissülő információval és tartalommal várjuk az érdeklődőket a Code Week Magyarország Facebook és Instagram oldalán, továbbá YouTube-csatornáján.
Azok számára pedig, akik már a jövőre gondolnak, hamarosan itt van a Digitális Témahét. Ebben a tanévben a Digitális Témahét 2023 március 27–31. között kerül megrendezésre. Csatlakozz a Digitális Témahét programjaihoz és regisztráld intézményedet! Nyissunk együtt a digitális jövőre!