Digitális Témahét 2022 – Hetedszer a digitális pedagógia jegyében

2022. április 27.

2022. április 8-án sikeresen lezárult az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére a 2015/2016. tanévben elindított Digitális Témahét 2021/2022-es tanévi programja. A Digitális Jólét Nonprofit Kft. (DJ Nkft.) szervezésében lezajlott eseményre 811 hazai és külhoni intézmény regisztrált, köznevelési és szakképzési intézmények egyaránt, mintegy 115 ezer tanuló részvételével. Az idei Témahét pályázati kiírásában megismételtük a tavalyi évben érdeklődést felkeltő, pedagógusok és oktatók számára elérhető, digitális pedagógiai gyakorlatokra vonatkozó pályázati lehetőséget a megvalósított pedagógiai projektek mellett.


Az intézményi és pedagóguspályázatok a DJ Nkft. által meghirdetett 6 kategória mellett további 6 különdíj-kategóriában kerülnek elbírásra, melyek keretében számos, a pedagógiai gyakorlatban alkalmazható digitális eszköz, programlehetőség, illetve továbbképzés nyerhető. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 4 millió forint értékben biztosít digitáliseszköz-csomagokat a pályázatban díjazott intézmények és pedagógusok számára.


Digitális Témahét programjának ünnepélyes díjátadójára ebben az évben is online keretek között kerül sor 2022 júniusában. A díjátadót követően a DJ Nkft. által legjobbnak értékelt projekteket tanárok közötti informális online tapasztalatcserén (teachmeet) mutatják be a nyertes pedagógusok. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.


A Digitális Témahét YouTube-csatornáján immár több mint 220 online előadás érhető el. A csatorna követési mutatóinak erőteljes növekedéséből (közel 2000 feliratkozó) arra következtethetünk, hogy a Digitális Témahét programja, valamint a keretében elérhető támogatások a pedagógusok számára ebben a tanévben is hatékony segítséget nyújtottak a digitális technológiával támogatott projektek megvalósítása során.


A Digitális Témahét koordinációs csapata a 2021/2022. tanévben is jelentős szakmai támogatást biztosított a pedagógusok minél sikeresebb felkészüléséhez, emellett a digitális oktatás hatékony megvalósításához. A felkészítő 20 webináriumon digitális eszközök és applikációk megismertetéséről, valamint tudásmegosztásról szóló előadások, beszélgetések hangzottak el.