Közgyűjteményi webináriumok pedagógusoknak

2020. november 25.

November 23. - A Magyar Nemzeti Múzeum online oktatást segítő anyagai (előadó: Gáva Szabina)

November 25. - Petőfi Irodalmi Múzeum-webinárium: Nyitva vagyunk! - élő online vezetések minden körülmények között (előadók: Kádár Anna, Kodolányi Judit, Sóki Diána, Czékmány Anna)

Mit tehet egy múzeumpedagógus pandémia idején, ha nem szeretne lemondani a diákokról, tanárokról, közönségéről, közösségéről? A Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusaiként a Thinglinkben találtuk meg azt a platformot, ami lehetővé teszi, hogy rugalmassan alkalmazkodjunk a pandémia miatt (egyre gyakrabban) előálló vis maior helyzetekre. A webinárium alatt élő, online foglalkozás portfóliónkat és digitális játékainkat mutatnánk be az érdeklődő pedagógusoknak.

November 30. - A Magyar Nemzeti Galéria online tartalmai (előadó: Sepsey Zsófia)

A Magyar Nemzeti Galéria honlapján elérhető online tartalmak bemutatása. Vajon mennyiben alkalmasak ezek az iskolai keretek közötti felhasználásra, hogyan lehet őket elképzeléseink szerint beilleszteni. Szeretnénk, ha ez az alkalom workshopszerű lenne és a résztvevők is megosztanák velünk tapasztalataikat, véleményüket. 

December 2. - Magyar Nemzeti Levéltár - Leváltári betekintő (előadók: Csonka Laura és Hecker Henrietta)

Az előadás első részében a Magyar Nemzeti Levéltár 2020 nyarán elkészült Oktatólapok projektjét szeretném bemutatni. Olyan interaktív felületet kívántunk létrehozni, mely az oktatási célra használható levéltári dokumentumokat és a hozzájuk kapcsolódó oktatási tartalmakat egységes felületen integrálja és hozzáférhetővé teszi a pedagógusok és a történelem iránt érdeklődő diákok számára. 
Ezt követően a Kapocs projekt keretében megvalósult virtuális térben szeretnék bemutatni olyan levéltári dokumentumokat, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz kapcsolódnak és segíthetnek a téma megismerésében, iskolai feldolgozásában.

December 9. - A Szépművészeti Múzeum új kínálata: Tegyük szebbé együtt a virtuális teret! (előadók: Deme Edina, Mácsay Krisztina, Kovács Vera)

Tanulók és tanárok március óta együtt bizonyították be, hogy a tudásszomjnak és a tudásátadásnak semmi nem állíthat határt. Mi, múzeumpedagógusok fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy minél jobban támogassuk ezt a páratlan erőfeszítést. Ezért a december 18-ig lefoglalt online iskolai foglalkozásokat ingyenesen tartjuk meg, és minden visszajelzésre és ötletre nyitottak vagyunk. A webinárium keretében a Szépművészeti Múzeum foglalható online iskolai foglalkozásait és a digitális oktatási segédanyagait mutatjuk be, és kikérjük a ti véleményeteket. Mindegy, hogy minek nevezzük a digitális térben található új tartalmakat; hogy otthonról vagy az iskolapadból csatlakoznak a tanulók; hogy élőben tartott online vezetés vagy önálló felfedezés a formátum; a lényeg az, hogy újra találkozzunk egymással.

December 15. -  Az Országos Széchényi Könyvtár középkori és reneszánsz kódexeket bemutató tematikus honlapjai (előadók: Dr. Zsupán Edina, Dr. Korondi Ágnes)

Az előadás az Országos Széchényi Könyvtár két tematikus honlapját fogja bemutatni. Az előadás első felében első Magyar Nyelvemlékek honlappal ismerkedhetnek meg a résztvevők. Ez a Nemzeti Könyvtárban 2009 októbere és 2010 februárja között látható nyelvemlék-kiállítás kapcsán jött létre, s középkori magyar nyelvű szövegeink világába vezet be számos digitalizált (nemcsak OSZK-ban őrzött) kézirat, bibliográfiák, a nyelvemlékeket ismertető szövegek és multimediális anyagok segítségével. Az előadás második felében a Bibliotheca Corvina Virtualis nevet viselő honlap, azon belül pedig a nemzeti könyvtár 2018/19-es corvinakiállításának 3D virtuális változata kerül bemutatásra. A Corvina könyvtár modernkori kutatása a 19. századra nyúlik vissza. Elsődleges feladat a szétszóródott/elpusztult gyűjtemény lehető legteljesebb rekonstrukciója volt, amit a 20. század utolsó harmadára nagy arányban sikerült megoldani. Az utóbbi három évtized kutatásai már "mélyfúrásokat" végezhettek a területen. Közülük két jelentős eredményre koncentrál az előadás: az egyik a könyvtár megalkotásának szerepe Mátyás uralkodói legitimációjában és reprezentációjában, a másik az 1480 körül létrehozott budai könyvkészítő műhely.