eDia - Tudd meg, mit tudsz!

2016. március 31.

Az információs és kommunikációs technológiák olyan új lehetőségeket kínálnak, amelyek forradalmasíthatják az oktatást, ezen belül a mérés-értékelés folyamatát. 
A Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja kidolgozott egy új generációs, elektronikus diagnosztikus mérési rendszert. Az eDia változatos, multimédiás elemeket is felhasználó, számítógép-alapú tesztjei a digitális generáció igényeinek jobban megfelelnek a hagyományos, papíralapú tesztelésnél. A hangok mellett képek, animációk, videók teszik még színesebbé, életszerűbbé a feladatokat. A tanulók feladatokra adott válaszaikat szintén változatos módon adhatják meg, például kijelöléssel, kattintással, átszínezéssel, mozgatással, átrendezéssel. A tesztek megoldása igazi élményt nyújt a diákok számára, melyek eredményéről azonnali visszajelzést kapnak.

Az eDia már óvodás kortól vizsgálja az iskolai felkészültséget. A projekt fő célja, hogy évente több alkalommal, elsősorban 3 fő műveltségi területen (matematika, természettudomány, olvasás) értékelje a tanulók fejlődését, s ezáltal képes legyen időben jelezni az esetleges lemaradásokat. A három fő terület mellett azonban további képességterületek (pl.: írás, informatikai műveltség, vizualitás, problémamegoldás, motiváció, szociális és zenei képességek) értékelésére is lehetőség van. Demo tesztjeinket az edia.hu/ok linkre kattintva tekintheti meg.

Az eDia rendszerben történő tesztelés anonim, hiszen a tanulók egyedi és visszafejthetetlen mérési azonosítóikkal vesznek részt a programban, ahogyan az az Országos Kompetenciamérés során megszokott. A méréseken való részvételhez ezért szükség van a tanulók mérési azonosítóira, melyet partneriskoláink az eDia rendszeren keresztül töltenek fel. Ennek módjáról bővebben a következő oldalon tájékozódhat: http://pedagogus.edia.hu/?q=csatlakozas

Amennyiben az Ön intézménye még nem partneriskolánk, de érdeklődik az eDia mérések iránt, itt: http://edu.u-szeged.hu/urlap/iskola csatlakozhat hozzánk. 

Digitális Témahét keretében a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja a következő teszteket kínálja az érdeklődő iskolák számára:

Online teszt

Korosztály

Egér és billentyűzethasználat 

1. évfolyamtól

Induktív gondolkodás

1-8. évfolyam

Kombinatív gondolkodás

3-8. évfolyam

Gazdasági műveltség

3-8. évfolyam

Vizuális kultúra

3-8. évfolyam

Zenei képességek 

1-8. évfolyam

A tesztek a regisztrációt követően az edia.hu/digihet linkre kattintva érhetőek el.

A mérés technikai feltételei:

  • internetkapcsolattal rendelkező számítógépek;
  • Mozilla Firefox vagy Google Chrome böngésző – mindkettő a legfrissebb verzióval;
  • fülhallgatók az alább jelzett teszteknél.

A feladatok utasításait nemcsak elolvashatják, de meg is hallgathatják a tanulók, ez elsősorban az olvasni még nem tudó, vagy olvasási nehézségekkel küzdő tanulók mérésében jelent segítséget. Az eDia hang és/vagy videóanyagot tartalmazó feladatai miatt azonban néhány teszt esetében fülhallgatók használatára van szükség, így az Egér és billentyűhasználat (1. évf.), az Induktív gondolkodás (1-3. évf.), a Zenei képességek , valamint a Vizuális kultúra méréseknél.

 

Regisztráció:

Kérjük, hogy amennyiben a Digitális Témahét keretében szeretnék kipróbálni az eDia online tesztjeit, regisztráljanak programunka!

Felhívjuk figyelmüket, hogy a méréseken csak az eDia rendszerbe feltöltött mérési azonosítókkal rendelkező tanulók vehetnek részt. Ha az Önök intézménye már partneriskolánk, akkor kérjük, hogy a megszokott módon töltsék fel a résztvevő osztályok mérési azonosítós táblázatait az eDia partneriskolai felületére (pontos születési dátum, és generált mérési azonosítók .xls fileban)!

Ha még nem csatlakoztak partneriskolai hálózatunkhoz, regisztráljanak egy online űrlap segítségével: http://edu.u-szeged.hu/urlap/iskola. Ezután kutatásszervező munkatársaink felveszik Önökkel a kapcsolatot.

Az eDia rendszeréről bővebben itt: http://pedagogus.edia.hu/ tájékozódhatnak.