"Nekem ilyen élmény a Digitális Témahét" - Nagy Edina és Tuboly Rita beszámolója

2017. március 26.

Rumini  a digitális világban

 

A Rábapatonai Petőfi Sándor Általános Iskola 3. osztályos tanulóival (36 kisgyerek) vettünk részt a tavalyi évben első ízben megszervezett Digitális Témahéten. Nagy lelkesedéssel vetettük bele magunkat a munkába. A legnehezebb feladat a téma kiválasztása volt. Mindenképpen olyat szerettünk volna, ami a 9 éves gyerekek érdeklődését felkelti és a tananyaghoz is kapcsolódik. Hosszas gondolkodás után végül a kötelező olvasmányunkra esett a választás (Rumini), amivel olvasásórákon éppen foglalkoztunk.

A téma kiválasztását követte a tervezés, illetve a webináriumokon való részvétel, ahol több olyan alkalmazást is megismertünk, amit használtunk a témahéten is. Ilyen volt a Plickers, ami a gyerekeknek nagyon tetszett, ők 'telefonos szkennelésnek' nevezték el. Azóta is örülnek, ha használjuk a tanórákon.

 

A tervezéskor projekthálót készítettünk, ebbe beleírtuk tantárgyanként az ötleteinket, amiket természetesen rugalmasan kezeltünk, bővítettük. Többször átírtuk a terveket. Nagyon vártuk, hogy a gyerekekkel elkezdhessük a munkát.

A nehézséget csak az jelentette, hogy ők 3. osztályban még nem tanultak informatikát, de mivel szinte mindegyik kisgyerek rendelkezik tablettel, okostelefonnal, így azt reméltük, hogy az asztali számítógépeket is könnyen tudják majd kezelni. Olyan alkalmazásokat kerestünk, amik nemcsak a gyerekek digitális kompetenciáját, hanem kreativitásukat is fejlesztik. Mivel a gyerekek szeretnek rajzolni, szeretik a képregényeket, ezért választottunk online képregénykészítőket: Bitstrips, Arthur, Stripgenerator. Ezeket az alkalmazásokat többször használtuk azóta más osztályokban is.

A kötelező olvasmányunkhoz kapcsolódóan készítettünk a gyerekeknek tankocka-mátrixot a LearningApps segítségével. Nagyon szeretjük ezt az alkalmazást, mert szinte játszva tanulnak a gyerekek. Azóta is sokszor használjuk az órákon. A felsőbb évfolyamokon a gyerekek maguk is alkotnak feladatokat a segítségével.

 

A gyerekek szívesen dolgoztak csoportmunkában, ahol a meseregényhez kapcsolódóan kaptak egy-egy szófelhőt, - amit a Tagul programmal előzetesen elkészítettünk. Innét a képhez kapcsolódó szavakat kellett kigyűjteniük. Fogalmazást is együtt készítettek, ezt az okostelefon Hangrögzítő alkalmazásával fel is vettük.

Mindenki nagyon jól érezte magét ezen a héten. A gyerekek véleményét is megkérdeztük, akik elmondták, hogy a legjobban a számítógépes órák tetszettek nekik, meg a 'telefonos szkennelés'.

Külön öröm volt számunkra, hogy munkánk különdíjban részesült.

Az idei Digitális Témahétre is nagy lelkesedéssel készülünk, tervezzük QR-kódok használatát, és a szülők bevonását, hiszen a gyerekektől ők is sokat tanulhatnak. Folyamatosan nézzük az önkéntes partnerek kínálatát is.

Mindenkinek sok sikert kívánunk az idei Digitális Témahétre!

 

Nagy Edina, Tuboly Rita

tanítónők