A Digitális Témahét 2021 webinárium-sorozata

2021. február 12.

Az idei évben is szervezünk tapasztalatmegosztó beszélgetéseket projektpedagógiáról, jó gyakorlatokról, módszerekről a digitális munkarend alatt, előadásokat oktatási weboldalakról és digitális platformok használatáról, valamint eszközhasználatot támogató képzésjellegű webináriumokon is részt vehetnek a digitális pedagógia iránt érdeklődő pedagógusok. 

A webináriumok felvételei megtalálhatóak a Digitális Témahét elnevezésű YouTube csatornánkon és Tudásbázisunkban.

Aktuális webináriumok:
 

Egyszerűen és nagyszerűen - Differenciálás, egyéni haladás Linoit üzenőfal felhasználásával alsó tagozaton

Előadó: Dérné Veresegyházy Erika (tanító, tananyagfejlesztő, Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Általános Iskola)

Időpont: 2021. március 1. 19.00 óra 

Hogyan tervezzünk és használjuk az üzenőfalat, akár első osztálytól kezdve úgy, hogy az áttekintő, a gyerekek által is könnyen kezelhetővé váljon? Milyen lehetőségek rejlenek benne az egyéni haladás biztosításához, a differenciált munkához? Hogyan tervezhetünk projektet a segítségével?

Regisztráció.

 

Megvalósult webináriumok:

A PIM új online tárlatai és pályázati lehetősége

Előadó: Kádár Anna, Kodolányi Judit, Sóki Diána, Czékmány Anna (Petőfi Irodalmi Múzeum)

A webináriumon a PIM két új online tárlata mutatkozik be (Kosztolányi Dezső, Jókai Mór) és a hozzájuk kapcsolódó letölthető játékok, online kalandokat is megismerhetjük. Továbbá röviden szó esik egy közös, virtuális tárlat-építés lehetőségéről, egy új pályázati lehetőségről és arról, hogyan vállalhat egy múzeum felelősséget abban, hogy a társadalom minél szélesebb rétege hozzáférjen tartalmaihoz.

Online tanulás és projektpedagógia - Tudásmegosztó webinárium-sorozat 1. rész

Előadó: Biróné Szabó Brigitta (Erőss Lajos Református Általános Iskola, intézményvezető), Izsák Dávid Pál (Zimándy Ignác Általános Iskola, pedagógus) 

A webináriumon a Digitális Témahét 2020. díjazott intézményi projektjeit ismerhetjük meg, olyan projekteket, amelyek az online tanulás kihívásaira is izgalmas és hatékony megoldásokat nyújtottak. A projektbemutatókat követő beszélgetésnek témája már a márciusi karantén és szeptemberi iskolakezdés összefüggésein túl a jelen helyzetben is aktuális online tanulással kapcsolatos digitális pedagógiai módszerek.

Online tanulás és projektpedagógia - Tudásmegosztó webinárium-sorozat 2. rész

Előadó: Hipik Angéla (Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, pedagógus), Somorjai Karola és Tráserné Horváth Annamária (Karolina Óvoda, Ált. Iskola, Gimnázium, AMI és Kollégium pedagógusai)

A folytatásban a 2020-as témahét pedagógusok egyéni projektjeinek kategóriájában díjazott kollégák ismertetik pályázataikat. Mindkét projekt központi motívuma az együttműködés, az egyik projekt esetében, nem megszokottnak is mondható, kollégiumi környezetben. Arra, hogy a közösség szerepe, értéke milyen jelentős, főleg egy járványhelyzetben, és milyen módon támogathatják az együttműködést és az alkotó folyamatokat a digitális eszközök, mindkét projekt mintaértékű lehet. 

Kézai Simon Program fotóemlékeink digitális megőrzéséért

Előadó: Krasznai János (fotóművész), Buza Ádám (Digitális Jólét Nkft. DJKK, szakmai munkatárs)

Magyarország leghíresebb krónikása, a 13. századi Kézai Simon történelmi munkássága jegyében működő Kézai Simon Program fő célja, megőrizni a családi fotókon rögzített, pótolhatatlan emlékeket és a hozzájuk tartozó családi történeteket. Mindezt beépítve nemzeti kultúránk örökségébe és kollektív emlékezetünkbe, segítve a nemzettörténeti elemzéseket és kutatásokat. A digitális fotóarchívum adatbázisa a tananyaghoz illeszkedően kreatív és motiváló felület biztosít a digitális oktatáshoz.

Internetbiztonság Sangoval – Digitális gyermekvédelmi munkafüzetek a 12 éven aluliak számára

Előadó: Baracsi Katalin (Digitális Jólét Nkft. DGYS, oktató)

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) 2020-ban, több, mint tíz év után megújíitotta Online Gyermekvédelmi Útmutatóit. A csomagban két korosztály, az 5-9, és a 9-12 éves számára is található egy-egy szülővel, pedagógussal együtt feldolgozható internetbiztonsági munkafüzet. Az anyagok a http://digitalisgyermekvedelem.hu/itu-cop oldalról tölthetők le.

Hetedhét online projektötlet a Digitális Témahétre

Előadó: Főző Attila László (Digitális Jólét Nkft, DPMK)

Projektötletből soha nem elég! Az előadás során olyan új projektötleteket mutatunk be, amelyeket általános- és középiskolák, esetleg szakképző iskolák tanulóival érdemes kipróbálni a Digitális Témahéten. A webináriumon tanácsot adunk a projektszervezéshez és ahhoz is, hogy melyik tevékenységhez milyen digitális eszközt érdemes használni. A projektötletek mellett szó esik a legsikeresebb és a legújabb anyagokról a Digitális Témahét honlap Tudásbázisából.

BlocksCad - a tervezés és programozás határterületén

Előadó: Tisza Géza (Edu&Fun Digitális Élményközpont, szakmai vezető)

Az algoritmikus gondolkodás fejlesztése ma kiemelt oktatási feladat, a kódolás cool, mindenki programozik. A 3D nyomtatás pedig napjaink egyik legdinamikusabban fejlődő technológiája – naponta hallunk arról, milyen új területeken alkalmazható előnyösen. A BlocksCad alkalmazás a két területet házasítja: itt programkóddal tervezünk 3D-ben. Az előadás során foglalkozunk azzal, hol van ennek szerepe, és megtesszük a kezdő lépéseket.